Несъмнено най-дългият етап е намирането на купувач. Съществува обаче и друг ключов моменти, който отнема време, а именно набирането на документите преди прехвърлянето на недвижимия имот.

 

Всяка сделка е специфична и освен стандартните документи, в почти всеки случай, се изискват и някои допълнителни. Обикновено със събирането им се нагърбва или брокерът, който е намерил клиент за даден имот, или адвокатът на някоя от страните. Често първите правят това за сметка на огледи, а вторите по-рядко се заемат с такива услуги, тъй като не разполагат с достатъчно асистенти, които да изпращат по институциите, за да вадят необходимите за прехвърляне на собствеността документи.

 

Част от големите агенции за недвижими имоти вече аутсорсват тази услуга. Така във времето, в което би трябвало да събират документи, те правят огледи с нови клиенти. Компанията, която се занимава с този процес е успяла да сведе до минимум времето за набиране на необходимите документи за изповядване на сделката. „Процедурата по събирането на документи отнема между 16 и малко над 20 часа”, казва за imot.bg Петър Благоев, управител на фирмата, предлагаща този вид услуга, от която могат да се възползват и частни лица.

 

Понякога този процес може да отнеме малко повече време, тъй като процедурата по вадене на документ е по-дълга. „Така например, при някои от старите имоти често се налага да се направи заснемане от геодезисти, тъй като в старите нотариални актове не се е налагало да се описва квадратура на мазета, тавани, което днес няма как да се случи без да се уточнят тези параметри”, допълва Благоев.

 

Публикувано във факти.бг.